Tarihçe
Marmara Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü 1984 yılında kurulmuştur. Bölüm 1992 yılından itibaren öğrenci almaktadır. 2005 yılından başlamak üzere Bölümümüz fakültemizde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Almanca Mütercim Tercümanlık Bölümleri ile Çift Ana Dal ve Yan Dal anlaşması yapmıştır. Ayrıca 2004 yılından beri LLP/Erasmus Değişim Programlarına aktif olarak katılmaktayız.
Program Profili
Bölümümüz 4 yıllık bir bölümdür. Zorunlu ve seçmeli dersler vardır. Öğrencilerimiz Edebiyat ve Dil Bilimi alanında oldukça donanımlı bir eğitim almaktadırlar. Seçmeli dersler 3. ve 4. sınıflarda öğrencinin seçimine bırakılan derslerdir. Bunlar temel eğitimi destekleyen derslerle birlikte disiplinler arası dersleri de içermektedir. Bölümümüzde bitirme tezi istenmemektedir.
Öğrenciler, Erasmus Öğrenci Değişim Programı ile uluslar arası burs programlarında yararlanabilirler. Başarılı öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Almanca Mütercim Tercümanlık Bölümünde Çift Ana Dal ve Yan Dal yapabilirler. Akademik kadromuz 2 profesör ve 2 araştırma görevlisinden oluşmaktadır.
Eğitim Alanı ve Donanım
Bölümümüzde, edebiyat ve dil bilimi konularındaki temel dersler dışında, Alman dilinin tarihsel gelişimi içinde nasıl bir yol aldığını anlatmak için kültür tarihiyle bağ kurulacak şekilde eğitim verilmektedir.
Dil hem zaman içindeki farklı kullanılma biçimleriyle ve bunların ardındaki dünya görüşleriyle birlikte ele alınır. Çünkü bir dilin kendi kültürü içinde gösterdiği gelişmeleri birçok yönden görmek aynı zamanda onun edebî gelişimini de görmeye ışık tutacaktır. Bu bağlamda, bölümümüzde titizlikle yürütülen kapsamlı, dil tarihi dersleri çok büyük önem taşır.
Dil tarihi ve edebiyat tarihinin yanı sıra, gerektiğinde tarih, felsefe ya da sosyoloji gibi başka yardımcı disiplinler de, seçmeli dersler yardımıyla incelenmektedir
- Düşünce Tarihi
- Avrupa Sanatı
- Dünya Tiyatro Tarihi gibi derslerimiz, edebiyat alanında verilen derslerimizi destekler ve öğrencilerimizin donanımına katkıda bulunur niteliktedir.
Dil bilimi alanında da, alt dallara ait dersler, hem seçmeli ders hem de zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Bunlardan bazıları;
- Ruhdilbilim (Zorunlu)
- Toplumdilbilim (Zorunlu)
- Metin Çalışmaları (Seçmeli)
Bölümümüzde, yine zorunlu ve seçmeli dersler kapsamında çeşitli çeviri dersleri verilmektedir.
Çalışma Alanı
Mezunlarımız öncelikle, Fen-Edebiyat Fakültelerinin akademisyen yetiştirilmesine hizmet etmesi çerçevesinde, kendilerine verilen donanımlı eğitim ve son yıllarda yürütülen yan dal ve/veya çift anadal programları sayesinde bir çok alanda çalışabilmektedirler. Akademisyenlik dışında çalışabilecekleri alanlardan bazıları;
- Yazarlık
- Editörlük
- Edebiyat Eleştirmenliği
- Çevirmenlik
- Hizmet sektörü, Turizm
- Alman menşeili firmaların çeşitli birimleri
- Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın çeşitli birimleri
- Dış İşleri Bakanlığı’nın çeşitli birimleri
- Çeşitli Avrupa Birliği Birimleri
- Çeviri projeleri
- Mahkemelerde dil uzmanlığı alanı (Bilirkişilik)
- Havayolu şirketleri
- Yurt dışı hizmet acenteleri
- Elçiliklerin çeşitli birimleri
- Konsolosluklar
- Almanya veya Alman dili ile ilişkili çeşitli kültür Enstitüleri
- Yayınevleri
- Özel kolejlerde, özel sözleşmeler kapsamında öğretmenlik
- Yan dal – Çift Ana dal kapsamında Formasyon eğitimi alınması durumunda, Almanca Öğretmenliği,
- Üniversitelerde Almanca Okutmanlığı,
- DAAD (Alman Akademik Öğrenci Değişim Hizmeti) gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda uzmanlık
Bölümümüz her yıl belirlenen kontenjan sayısı doğrultusunda yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci almaktadır. 2011 yılı itibariyle yüksek lisans programımıza yoğun talep olmuş ve kontenjanın tamamına öğrenci alınmıştır. Kaliteli, çağdaş ve hoşgörü esaslarına dayalı bir eğitimi temel alan değerli hocalarımız, aramıza yeni katılacak öğrencilerimize de kapsamlı ve yüksek standartlarda bir eğitim vermekten mutluluk duyacaktırlar.
Bu sayfa Alman Dili ve Edebiyatı tarafından en son 26.10.2022 10:11:24 tarihinde güncellenmiştir.